EDI RAMA

Albanski premijer: Moramo biti svjesni opasnosti

"Samo činjenica da imamo samit u Tirani - tko je prije samo nekoliko godina mogao zamisliti da će EU izaći izvan svog radijusa, a Vijeće će se preseliti u zemlju koja nije članica EU-a da održi samit, rekao je Rama.
Vijesti / Svijet | 06. 12. 2022. u 22:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U najboljem je interesu zemalja Zapadnog Balkana da urade domaću zadaću ispunjavanjem kriterija za pristupanje EU, a ne da varaju na ispitu, rekao je albanski premijer Edi Rama u intervjuu za EURACTIV uoči samita EU-Zapadni Balkan održanog danas u Tirani.

Tko je mogao zamisliti da će EU izići iz svog radijusa?

Rama je istaknuo važnost što se samit prvi put održava u jednoj od zemalja Zapadnog Balkana. Samit EU-Zapadni Balkan okuplja čelnike iz regije, predstavnike institucija EU-a, kao i država članica EU-a.

"Samo činjenica da imamo samit u Tirani - ko je prije samo nekoliko godina mogao zamisliti da će EU izaći izvan svog radiusa, a Vijeće će se preseliti u zemlju koja nije članica EU-a da održi samit. I to nije samo manifestacija, događaj, to je više od toga. To je obaveza, to je poruka ", rekao je Rama za EURACTIV. 

Ranjivost Zapadnog Balkana

Premijer Albanije istaknuo je kako je trenutna geopolitička situacija, zajedno s prijetnjama pandemije i klimatskim promjenama, učinila EU svjesnijom važnosti, ali i ranjivosti regije. To se može vidjeti i u promjeni stava Francuske prema proširenju, čija je podrška EU perspektivi Zapadnog Balkana bila iznenađenje za Ramu.

Međutim, razmjeri ovog ponovnog interesa još uvijek se mogu dovesti u pitanje.

"Vjerujem da je to više od lijepih riječi, sada u smislu istinskog interesa, ali hoće li se opći interes pretvoriti u djelo? I hoće li akcija biti dovoljna? Ne znam", rekao je Rama.

Razmišljajući o geopolitičkoj situaciji u regiji na koju je uvelike uticao rat u Ukrajini, Rama je priznao ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu, uglavnom na “srpskim teritorijima”, ali je upozorio na otuđenje Srbije, koja je dobila dosta kritika jer se nije uskladila s restriktivnim mjerama EU prema Rusiji zbog rata u Ukrajini. 

"Moramo biti svjesni opasnosti" 

"Moramo biti svjesni opasnosti. Ne trebamo ni u kom obliku doprinositi otuđivanju Srbije, moramo angažirati Srbiju",  istaknuo je Rama.

Rama je istaknuo i važnost dijaloga Beograda i Prištine, iako razumije teškoće u pronalaženju rješenja jer se rat dogodio ne tako davno. Pohvalio je francusko-njemački prijedlog koji traži neovisnost bez međusobnog priznavanja i smatra ga putem prema konačnom rješenju.

Kopirati
Drag cursor here to close